Автори: Дейвид Сингър, Джулиан Барнс, Ким Баркър, nytimes.comВ администрацията на президента

...
Автори: Дейвид Сингър, Джулиан Барнс, Ким Баркър, nytimes.comВ администрацията на президента
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: В САЩ вече говорят за преговори с Путин, докато руската армия напредва в Украйна

Автори: Дейвид Сингър, Джулиан Барнс, Ким Баркър, nytimes.com

В администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън има чувство, че идващите няколко месеца в Украйна ще бъдат решаващи и в даден миг страните в спора може да преминат към договаряния за помирение - да вземем за пример контракт като този, който постави завършек на боевете в Корея през 1953 година, написа американският в. " Ню Йорк Таймс ".

Русия реализира преимущество на фронта в Украйна и е подготвена да промени „ траекторията на войната “, написа изданието. Журналистите стигнаха до това умозаключение въз основа на диалози с представители на Белия дом и военни специалисти.

Според " Ню Йорк Таймс " единствено преди 18 месеца Белият дом и Пентагонът са обсъждали дали съветските сили могат да бъдат изцяло изтласкани от Украйна, а сега, поради съветската атака, администрацията на Джо Байдън е разтревожена за вероятностите на фронта.

Артилерията и безпилотните самолети, обезпечени от Съединени американски щати и НАТО, бяха извадени от строя от съветските системи за електронна война, които се появиха на бойното поле късно, само че се оказаха изненадващо ефикасни. А траялият няколко месеца спор във Вашингтон за това дали да се изпрати на Украйна пакет от оръжия и муниции на стойност 61 милиарда $ сътвори опция, от която Русия очевидно се възползва, макар че в последна сметка Конгресът одобри законодателството.

Един от факторите, от които Русия съумя да се възползва сполучливо, беше забавянето на утвърждението на пакета военна помощ за Украйна от Конгреса на Съединени американски щати. Поради това Русия завоюва голямо преимущество в артилерията. Освен това имаше дефицит на муниции в украинската Противовъздушна отбрана - и съветските войски можеха свободно да нападат украински позиции. Друг фактор, който повлия на обстановката на фронта, беше забавянето от страна на Украйна на приемането на закона за мобилизацията.

Най-очевидното преимущество на съветските войски се демонстрира покрай Харков, където стартира нова атака. Руското министерство на защитата разгласи завладяването на няколко села в този район. Въпреки това, съгласно някои специалисти, интервюирани от " Ню Йорк Таймс ", стратегическата цел на Русия е да изтегли украинските войски и да отслаби фронтовите линии на други места - и да стартира нова атака в Донбас.

В същото време американски чиновници показват убеденост, че обстановката ще се промени, когато западните оръжия стартират да идват на фронта - най-вероятно през юли - и Володимир Зеленски откри метод да попълни войските.

Интервюираните от весника американски чиновници, поискали анонимност, към този момент не се наемат да предвиждат къде ще се намират бойните линии даже след няколко месеца и дали Зеленски ще може да предприеме дълго отлаганата контраатака през идната година, откакто предходната пролет тя пропадна.

Американски публични лица настояват, че президентът Байдън продължава да отхвърля опцията, изказана от президента на Франция Еманюел Макрон, че може да се наложи разполагане на западни войски в Украйна - оценка, за която от офиса на Макрон неотдавна обявиха, че той " безусловно поддържа ".

В лични разговори някои от помощниците на Байдън се тормозят, че както Съединени американски щати са научили основни уроци от войната - за технологиите, които работят, и тези, които не работят - по този начин ги е научил и Путин. Най-голямото им безпокойствие е, че с подмяната на оръжията, унищожени през първите 27 месеца на войната, Путин може да си възвърне позициите, тъкмо когато Байдън се приготвя за среща с най-близките си съдружници от Г-7 в Италия идващия месец.

Не е ясно дали Байдън ще успее да повтори изказванието, което направи във Финландия предишното лято, че господин Путин " към този момент е изгубил тази война ", пише  " Ню Йорк Таймс ".

" Русия постоянно стартира войните си зле и ги приключва мощно ", съобщи Стивън Джей Хадли, консултант по националната сигурност при президента Джордж Буш, на конференция в Харвард в петък. Сега, сподели той, Русия е " събрала огромна маса хора " - доста по-голямо население, от което да активизира бойци, и " голяма военна инфраструктура " - с цел да се върне на победния ход.

Според Хадли, няма една единствена причина за преимуществото на Москва на бойното поле, а голям брой фактори, които подкрепят военния прогрес на Русия.

Независимо дали това е краткотрайно или не, новият подтик на Русия е най-очевиден край Харков - мястото на една от най-големите танкови борби през Втората международна война. През 2022 година той е в центъра на боевете през първата година на войната, като градът е подложен на артилерийски обстрел от настъпващите съветски войски.

В изненадваща контраатака през есента на същата година украинските войски отблъскват настъплението към града, след което изтласкват съветските сили от района, възвръщайки си голяма част от земята. Руското оскърбление там и в южния град Херсон е толкоз огромно, че води до един от най-големите страхове в този интервал на спора, че руснаците ще употребяват нуклеарно оръжие на бойното поле против украинските войски като последна мярка.

Оттогава насам Украйна съумява да употребява отвоюваната територия наоколо до Харков, с цел да прави офанзиви против Русия. Тези офанзиви накараха руснаците да отвоюват земя през последните седмици, с цел да основат буферна зона, която съгласно господин Путин ще затрудни трансграничните офанзиви на Украйна. 

Някои специалисти предизвестяват, че същинската стратегическа цел на Русия при завземането на територията към Харков е да принуди украинските войски да се придвижат, с цел да укрепят града, отслабвайки фронтовата линия на други места. Това би могло да сътвори опция за нов съветски поход през юни в Донбас - частта от Източна Украйна, която Кремъл нелегално анексира и се пробва да превземе.

" Целта на съветската атака евентуално е да притегли украинските запаси и елитни елементи, след което да ги притисне в Харков, като по този метод отслаби останалата част от фронта ", сподели Майкъл Кофман, специалист по Русия във Фондацията " Карнеги ".  " Основната съветска цел към момента остава завладяването на останалата част от Донбас. "

Дали ще съумеят да го създадат, може да зависи частично от това до каква степен сполучливи са напъните на господин Зеленски да откри нови бойци, които да облекчат изтощените, постоянно деморализирани сили. Въпреки забележителната опозиция на украинската общност, той усили възрастта на украинците, подлежащи на наборна военна работа, от 27 на 25 години.

Разбира се, тези преимущества на бойното поле са нетрайни и войната може да наподобява толкоз друго след 18 месеца, колкото и преди 18 месеца. Но в администрацията на Байдън се ускорява чувството, че идващите няколко месеца могат да се окажат решаващи, тъй като в един миг двете страни може най-сетне да преминат към контрактувано преустановяване на огъня, помирение, сходно на това, което постави завършек на дейните бойни дейности в Корея през 1953 година - или просто към замразен спор, пише в умозаключение " Ню Йорк Таймс "

Инфо: nytimes.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР